Viha on pieninä annoksina ja harkitusti käytettynä voimavara inhimillisessä toiminnassa. Vihan tunnetta voi käyttää hallitusti arkisten ongelmien ratkomiseen, sen avulla voi nostaa omaa tarmokkuutta ja edistää asioita myönteisellä tavalla.

Raja ärtymyksen tai vihaisuuden käyttämisenä toiminnan moottorina tulee kuitenkin nopeasti vastaan. Kun ikävät tai epäasialliset itse lähettämäsi viestit vaikeuttavat ja pilaavatkin viestintääsi, tarkastele ja arvioi, mikä vihan tunteen herättää ja miten toimit vihaisena.

Viha on monimutkainen ilmiö. Kun viha jää päälle, se lisää viestien lähettäjän omia syyllisyydentunteita ja lopulta heikentää elämänhallinnan tunnetta. Vihan taustalla voi olla esimerkiksi pelko: ihminen voi alkaa vihata sitä, mitä aiemmin pelkäsi. Silloin vihan hillitsemiseksi olisi tarpeen päästä sen kiinni taustalla oleviin pelkoihin.

Tunnen vihaa, mitä voin tehdä?

  • Tunnistaessasi itsessäsi vihan tunteita kerro itsellesi minämuodossa, miltä tilanne sinun mielestäsi näyttää: minusta tuntuu nyt tältä.
  • Kuuntele vastapuolta ja pyri viestimään niin, että asiasi tulee kuulluksi eikä torjutuksi, ja pyri löytämään keskitie, jossa molemmat osapuolet tulevat kuulluiksi.
  • Hidasta viestintää, ota aikalisiä. Tee mieluummin hyvä päätös kuin nopea päätös.
  • Älä lietso omia vihantunteitasi käymällä lävitse aiempia huonoja kokemuksiasi.
  • Vihan purkamisesta aggressiivisella fyysisellä toiminnalla ei ole apua, sellainen vain lisää ja ylläpitää vihan tunnetta.